Tjerk Nagel, Konaxx Onions:
Uienprijs ligt onder druk door groot afland aanbod.
De uienoogst in Friesland is dit jaar bovengemiddeld. We hebben wel regen gehad, maar niet zoals in andere teeltgebieden en het heeft zeker niet tot grote problemen met het rooien geleid. De uien zijn van goede kwaliteit, vertelt Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit Sint Jacobiparochie, dat dit jaar een doorstart realiseerde.
We hebben een tijdje een weermarkt gehad. Nu staan de prijzen even onder druk, omdat alles tegelijk afland wordt aangeboden. Dat heeft een flauwe invloed op de prijs, maar ik ben er van overtuigd dat het weer goed gaat komen, vervolgt Tjerk.
Tot nu toe is er een behoorlijk kwantum weg. Afrika blijft aardig aan de markt. Brazilië laat het door de huidige, economische omstandigheden even afweten, maar dat is nog geen reden tot paniek. De uienmarkt wordt gekenmerkt door golfbewegingen en nu wachten we met z’n allen even op een nieuwe ronde aanvragen.